Goji – elixír dlouhověkosti

Pro mnohé zcela neznámé slovo goji označuje čínskou rostlinu, která plodí patrně nejzdravější ovoce na naší planetě. Nejvýživnější plody goji rodí keře v podhůří Himálaje v čínské provincii Ningxia. Touto oblastí totiž protékají řeky z Himálaje, které dodávají místnímu goji mimořádně kvalitní výživu a zajišťují tak v jeho plodech (2.5 cm dlouhé oranžové bobule) maximální možný obsah všech pro lidský organismus cenných látek. Obyvatelé provincie Ningxia, kteří kustovnici denně konzumují, se díky tomu mohou pochlubit opravdu vysokým věkovým průměrem. V této oblasti žije šestnáctkrát víc nad 100 let starších lidí, než v jiných oblastech Číny a v průměru žijí o deset let déle, než my. Mají tedy mnoho dobrých důvodů starat se o tyto drahocenné, přibližně jeden a půl metru vysoké keře s maximální péčí.

Z jednoho keře místní pěstitelé ručně očešou až tři kilogramy bobulí, které do šesti hodin od sběru za studena vylisují. Na stočení jednoho litru šťávy je přitom potřeba šest kilogramů čerstvých plodů goji. Díky rychlému výrobnímu postupu a přísnému dohledu na čerstvost ovoce není zapotřebí goji šťávu žádným způsobem konzervovat, sterilovat ani jinak upravovat. Goji Ramissio je zcela přírodním produktem.

Stačí vypít jen velmi malé množství , aby člověk pokryl doporučený příjem antioxidantů. Již pouhých 25 ml lisované šťávy z kustovnice pokryje nejen minimální, ale rovnou optimální denní potřebu antioxidantů. Goji tedy šetří energii, čas i peníze, jež je obvykle nutné věnovat zdravému životnímu stylu.

Čistá šťáva z goji chutná jako sladký, ovocně-karotkový džus. Může se pít samostatně, nebo naředit s vodou  či jiným nápojem.

Nápoj goji má nízký glykemický index, proto je vynikajícím zdrojem živin pro diabetiky a lidi s dietou.

 

 

 

Plody goji:

– zpomalují stárnutí a zlepšují kondici

– podporují a stimulují imunitní systém

– mají protirakovinné účinky (zejména na nádorech jater, prostaty a prsu)

– chrání buňky před škodlivými vlivy prostředí

– působí jako prevence proti degeneraci nervové soustavy

– snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi (podporují léčbu diabetu a cévního systému)

– zlepšují zrak

– působí proti bolestem hlavy

 

A co tyto zázračné bobule obsahují?

– 18 aminokyselin posilujících strukturu existenčně důležitých bílkovin

– vitamín C, jenž přispívá ke zdravému vývoji a ochraně buněk

– více než 21 základních minerálů (vápník, selen, zinek, železo, měď, fosfor, germanium)

– kyselinu ellagovou, která chrání DNA před mutací a působí preventivně proti rakovině

– beta karoten, beta-kriptoxantin, zeaxantin a lutein, které neutralizují volné radikály, snižují riziko rakoviny kůže a výskyt očních problémů ve stáří

– LBP Lycium Barbarum Polysachridy – unikátní směs polysacharidů a proteoglykanů – výjimečně silný antioxidant, který omezuje proces stárnutí organismu, zvyšuje odolnost vůči nepříznivým faktrorům vnějšího prostředí a snižuje riziko vzniku rakoviny

–  esenciální mastné kyseliny

– vitamín B1 (thiamin), B3 (niacin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin) a vitamín E

 

 

Malé množství stačí


Právě velmi vysoká míra antioxidantů je hlavním důvodem, proč pravidelně konzumovat goji. Podle výzkumů amerického ministerstva zemědělství by měl každý člověk denně přijmout minimálně 3000–5000 ORAC. ORAC je americký standard vyjadřující schopnost různých druhů potravin likvidovat volné radikály v lidském těle. Jinými slovy ORAC vyjadřuje antioxidační účinky dané potraviny. Goji vychází ze srovnání různých potravin, co se týče ORAC, absolutně nejlépe. Sto gramů sušených bobulí kustovnice obsahuje až 25000 ORAC, což je třicetkrát více než stejné množství pomeranče. Skvělou zprávou potom je, že šťáva, která se z těchto bobulí lisuje, obsahuje ještě víc než dvakrát tolik! 59000 ORAC už je skutečně úctyhodná hodnota.